rensa eller skörda?

rensa eller skörda?

Våga låta naturen göra jobbet. Med tiden uppstår en allt större biodiversitet i naturen. 

Jag har en underhållsfri trädgård. Men underhållsfria trädgårdar finns egentligen inte. I mitt fall betyder underhållsfri att jag helt enkelt inte hinner beskära, gödsla, täcka och observera så mycket som jag egentligen skulle vilja. Är det ett problem? Eller ska jag betrakta det som utmaning? Att hitta det mest underhållsfria sättet (när det gäller båda tid och pengar) att förverkliga trädgården jag drömmer om?

På vissa ställen i min trädgård är det naturen som bestämmer hur rabatterna ser ut. Ibland efter år av kamp. Jag blev besegrad på vissa ställen. Till exempel bakom mitt hus, i skuggan och stenmjölet. Men jag är inte ledsen. 

Det finns spår av mitt försök att kultivera trädgården med gräslök, mynta, rabarber och vindruva. Jag ser även nya fina blommor som växer spontant. Mjölkört, vild persilja, akleja, hundkex, lejongap, kirskål, johannesört och rödklöver för att nämna några. Fler av dem finns med ”Dags att Plocka” listan av ätliga eller medicinska växter. Jag tycker att naturen gör ett ganska bra jobb, och att jag kanske ska lära mig att ta tillvara av dem vilda växterna.

Idag hade jag samlat buntar med nässlor och en trädgårdsvagn fylld med Gråbo i en ledig timme. Nöjd med resultatet konstaterade jag att jag egentligen inte hade rensat ogräs idag, jag hade skördat djurfoder och jag har samtidigt skapat plats till nya arter. Det låter mindre meningslöst eller hur?

Permakultur handlar om att samarbeta med naturen, men för att försäkra mig att naturen också samarbetar med mig har jag satt upp en lapp ’gråbo & nässelfri zon’. Kanske att det funkar 🙂

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *