bor jag på rätt plats?

bor jag på rätt plats?

Varför fundera på frågan om man verkar bo på världens finaste, vackraste plats och vad är relationen med trädgårdsdesign?

Jag bor i det stora gula huset, gamla skolan, i Lidhem i mer än 10 år nu. Det är ett rekord. Aldrig i hela livet har jag bott 10 år på samma ställe. Kommer man som jag från ett tätt befolkat land som Holland känner man sig verkligen privilegierad att kunna bo på landet, mitt emot skogen. Som bonus är tomten varierad med höjdskillnader, en stor damm, olika mikroklimat en liten skogsdunge och utöver detta har jag möjlighet att försörja min familj med en B&B verksamhet, min grönsaksodling och småskaligt kött, ägg och honung produktion. Med trädgårdsarbete och renovering av gamla hus som hobby har jag det aldrig, verklig aldrig tråkigt här. Det verkar att jag bo på rätt plats, även om det ibland krävs mycket planering att begränsa bil körandet till ett minimum. 

Varför funderar jag på frågan ”bor jag på rätt plats” då egentligen? Ja, jag triggades av att läsa boken ”ut ur ekorrhjulet”, var frågan ställs utifrån det ekonomiska frihets perspektiv. Med eget företag och växande självförsörjningsgrad känner kan mig ganska fri här ute på landet. Men jag ställde mig frågan ändå.

Jag hade förväntat mig att svaret på frågan skulle vara ett övertygande ”ja!”. Även om jag en kort stund har tittat på fördelarna med att bo närmare en busshållplats eller till och med nära staden. Till min förvåning kom jag fram till att Lidhem är rätt plats att bo i, men att jag bor i fel hus.

Att flytta in i ett av mina gästhus skulle ha många fördelar. Tänk bara vad det sparar, i pengar och klimat, att värma upp ett litet hus under vintertiden. Och livet i ett mindre hus, utan inneboende gäster, blir mycket enklare. Det låter fantastiskt. Att det här huset är ganska tråkigt och att mina möbler inte kan följa med då? Det är en spännande utmaning. Det dröjde inte lång innan jag bestämde mig…. jag ska flytta till en annan plats. Hela 25 meter till vänster.

Men vet du vad det avgörande argumentet var? Konsekvenser för zonindelningen i trädgården! Att ha en egen trädgård, en alldeles egen zon 1, med en liten intensivodling, växthus, kompost, uteplats, plantering i nyckelhålsbäddar och en skogträdgård, allt enligt permakultur boken, var så lockande. Jag fick direkt ny energi och massvis med odlingsinspiration, markerade min nya trädgård med några stolpar och började täcka gräset med wellpapp och organisk material. Innan vintern kommer ska jag renovera och flytta. Men nu njuter jag av de vackra höstdagarna i trädgården och längtar att kunna fortsätta under våren igen….

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *